Koji plementi metal odabrati za zaručnički ili vjenčani prsten? 14kt zlato, 18kt zlato ili platinu 950?

Prva odluka koju donosite pri odabiru zaručničkog ili vjenčanog prstena je boja prstena koju želite. Ako ste se odlučili za prsten bijele boje, imate tri izbora: platina, 14 karatno zlato i 18 karatno zlato.

Najbolji izbor je svakako platina. Platina je nevjerojatno izdržljiva, žilava, bijela i čista jer nakit od platine sadrži 95 % čiste platine. To je jednostavno zadivljujuće jer kada primjerice govorimo o zlatu, praktički nije moguće napraviti prsten od 95 postotnog čistog zlata zato što samo zlato nije dovoljno tvrdo. Uz to, platina je antialergena, što joj uz sve druge karakteristike daje veliku prednost. Prsten od 95 postotne čiste platine trajat će vječno i upravo zbog toga volimo reći da je riječ o materijalu koji se ne može uspoređivati s drugima.

No, platina je rjeđi i teži materijal od zlata, što znači da je prstenje od platine otprilike tri puta skuplje u odnosu na prstenje od primjerice 14 karatnog zlata. Ipak, ako platina ne odgovara budžetu koji ste namijenili za prsten, naša preporuka je upravo 14 karatno zlato zato što je puno tvrđe od 18 karatnog zlata jer sadrži manji postotak zlata te će se prstenje teže izgrepsti.

Želite li prsten žute ili crvene boje, možete birati između 14 karatnog i 18 karatnog zlata. Kao i kod bijelog zlata, preporučujemo 14 karatno zlato jer je tvrđe te se manje grebe i troši.

Što uopće označavaju karati?

Karat je mjera za čistoću zlata. Oznaku 585 vidjet ćete kada se radi o 14 karatnom zlatu, odnosno oznaku 750 kada se radi o 18 karatnom zlatu. Te oznake odnose se na udio zlata u leguri.

Često dobivamo pitanja vezana uz nakit- Je li to čisto zlato? Odgovor je jednostavan, nije. Čisto zlato, odnosno 24 karatno zlato (999,9) je izrazito mekano te nije pogodno za korištenje u proizvodnji nakita. Čisto zlato uvijek se miješa s drugim metalima kako bi se postigla određena tvrdoća. Mješavina više metala naziva se legura.

Kada govorimo o 14 karatnom zlatu, oznake 585, to znači da je udio zlata u leguri 58.5 % (585), odnosno kada je riječ o 18 karatnom zlatu, udio zlata u leguri je 75.0 % (750).

Što je veći karat zlata, on je bliži čistom zlatu, što znači da je i mekši. S druge strane, gotovo čista platina ima dovoljno veliku tvrdoću i izdržljivost da bi se koristila u izradi nakita.

Koji je materijal vrjedniji?

Platina je najvrjedniji materijal jer nakit od platine sadrži 95 % čiste platine. Uz to riječ je o materijalu rjeđem od zlata što joj daje dodatnu vrijednost. Po vrijednosti, nakon platine slijedi 18 karatno zlato jer ima veći udio zlata u leguri nego 14 kt zlato. Također, budući da je udio platine u leguri 95 %, prsten od platine bit će najteži, a tako će i prsten od 18 kt zlata biti teži u odnosu na prsten od 14 kt zlata, npr. isti prsten će u 14 karatnom zlatu težiti 2.80 g, u 18 karatnom zlatu 3.40 g, a u platini 4.60 g.

Prema tome se kreću i cijene prstenja, od najviše za platinu, do najniže za 14 karatno zlato.

Postoji li razlika u boji između 14 kt, 18 kt zlata ili platine?

Kada se radi o prstenima bijele boje, prsten od platine bit će najbjelji jer je prirodna boja platine snježno bijela te se boja platine nikada neće promijeniti. Između prstenja od 18 i 14 karatnog zlata u bijeloj boji u početku nećete vidjeti razliku zato što se prsteni od bijelog zlata presvlače slojem rodija. Ipak, kada se sloj rodija skine, tj. istroši nošenjem, prsten od 18 karatnog zlata poprimit će blago žućkastu boju. Prsten od 14 karatnog zlata neće požutiti jer koristimo najbjelije legure koje postoje na tržištu, ali neće biti bijel kao i prvoga dana.

Ako se radi o prstenu od žutog zlata, boja 18 karatnog zlata upravo će zbog većeg udjela zlata u leguri biti intenzivnije žuta.