Izrada nakita u Zrinu

Nakit koji vidimo kao finalan proizvod u zlatarnicama i prodavaonicama prolazi kroz mnogobrojne procese kako biste ga Vi mogli nositi za vaše najvažnije životne događaje, upravo onakvima kako ga vidite kao finalan proizvod. Prekrasan nakit poput ogrlica, narukvica i prstena koje zamjećujete u ukrašenim izlozima zlatarnice, prolazi kroz razne procese kako bi kasnije krasio ruke, vratove i prste svojih novih vlasnika. Zasigurno su se mnogi od vas pitali kako nastaje nakit, koliko je vremenski potrebno za izradu pojedine vrste nakita te na koji način nastaju specijalni dizajni koje možete vidjeti u našoj zlatarnici „Zrin“. U narednom tekstu saznajte sve informacije o najnovijim trendovima u svijetu nakita, načinima izrade nakita, idejama koje se kriju u glavama mladih kreativaca i procesima kroz koje se mora proći kako bi nakit dobio finalnu formu koju mi kao kupci gledamo u prodavaonicama „Zrin“.

Kako nastaje nakit u zlatarnicama Zrin?

Prije nego što počnemo opisivati proces nastanka nakita u našim zlatarnicama voljeli bismo napomenuti da je svaki naš komad nakita napravljen s mnogo ljubavi, truda i energije. Kada izrađujemo svoj nakit, od samog početka nastajanja ulažemo sve atome snage kako bismo udovoljili zahtjevima svih naših klijenata, a na kraju i izmamili osmjehe na njihova lica. Ništa nam nije draže nego zadovoljan kupac čija istinska sreća čini sve zaposlenike zlatarnice „Zrin“ koji su sudjelovali u nastajanju nakita, vrlo zadovoljnima. Voljeli bismo napomenuti da je svaki komad nakita u zlatarnici „Zrin“ izrađen i obrađen kao da je napravljen za briljante. Zbog navedenog razloga uvijek volimo reći da se po tome ističemo te da smo posebni, ali i da nas prepoznaju izvan granica Hrvatske te cijene kvalitetu naših proizvoda.

Izrada nakita
Izrada nakita

Mnogi članovi u zlatarnici „Zrin“ čine jedan kreativan tim. Svaka osoba zadužena je za svoj dio posla, a svatko od nas profesionalac je u svom segmentu posla. Prije nastajanja samog nakita potrebno je imati nekakvu viziju odnosno ideju koja se kasnije pretvara u finalan proizvod. Kreativna osoba kada crta ulazi u svoj poseban svijet mašte te joj tada svakakve ideje dolaze na pamet. Nacrtaš nešto, malo kasnije neke stvari promijeniš i rezultat svega je jedan sasvim novi komad nakita za kojeg niste mogli ni pomisliti da bi mogao nastati kao potencijalna ideja jednog kreativca. Voljeli bismo napomenuti da dosta pratimo svjetske trendove i pokušavamo biti u toku s najnovijim informacijama kako bismo svojim sadašnjim, ali i budućim klijentima ponudili samo ono najbolje i najkvalitetnije. Naš nakit je unikatan i poseban, budući da nastaje kao produkt mašte našeg kreativnog tima, želje i zahtjeva klijenata, ali i praćenja stanja različite vrste dizajna na svjetskom tržištu nakita. Potrebno je pratiti želje i zahtjeve kupaca, budući da su trendovi svake godine dosta drugačiji i promjenjivi.

Kako se proizvodi određena vrsta nakita i koliko vremenski traje izrada?

Za proizvodnju bilo koje vrste nakita potrebno je otprilike između tri do pet dana. Vrlo je važno istaknuti činjenicu o kojoj ovisi brzina izrade nakita, a to je da sve ovisi o predmetu od kojeg se nakit izrađuje. Ako bismo morali u grubo govoriti o nekakvom vremenskom roku, možemo reći da je za najjednostavniji predmet potrebno barem tri dana jer je nemoguće to sve izvesti u kraćem roku od navedenog. Ukratko, cjelokupan proces izrade nakita u najkraćim crtama izgleda ovako; stvaranje ideje, crtanje, printanje koje traje po nekoliko sati, stavljanje gipsa koji u peći stoji oko 12 sati, lijevanje, hlađenje kivete koja se hladi otprilike 2 sata, razbijanje gipsa, a nakon toga tek slijede ostali procesi poput obrade, fasanja, poliranja i rodiniranja.

Ono što je važno istaknuti je informacija koja nam govori da nije isto raditi predmete s ravnijim i jednostavnijim linijama te predmete s nepravilnijim linijama. Time želimo reći da neke predmete poput klasičnog zaručničkog prstena s jednostavnom krunom možemo nacrtati unutar 24 sata dok nam za zahtjevne prstene na crtanje nekada odu i po par dana. Nije isto da li radimo neku jednostavnu vrstu nakita ili predmete na kojima je potrebno mnoge stvari oblikovati (nap. dukate sa svecima, predmete na kojima se trebaju oblikovati ruke i noge, ispupčene predmete te slične stvari), budući da na takvim predmetima znamo raditi i po nekoliko dana.

Ukratko o procesu proizvodnje

U samom procesu proizvodnje uključeno je otprilike šestero ljudi, a svaka osoba zadužena je za svoj dio posla. Prilikom izrade nakita bitno je da je svaka osoba profesionalac u svom dijelu posla te da svi zajedno funkcioniraju kao dio tima. Prvi postupci u procesu nastajanja nakita su  dizajniranje i printanje, a zadnji su poliranje i rodiniranje. Navest ćemo jedan primjer gdje ćemo pokušati objasniti koliko je ljudi potrebno prilikom izrade jedne vrste nakita; na samom početku potrebna je osoba za dizajniranje i printanje, čovjek za stavljanje kamenčića u vosak, osoba za stavljanje nakita na granu, gipsanje, lijevanje te razbijanje gipsa, osoba za poliranje, fasanje, a na samom kraju i onaj tko će napraviti rodiniranje.

Izrada zaručničkog prstena
Izrada zaručničkog prstena

Što nam određuje kvalitetu nakita?

Postoji više faktora koji određuju kvalitetu samog nakita. Tu spada čvrstoća nakita gdje je iznimno važno da nakit ne puca niti se savija. Kao primjer možemo navesti prstene koje nosimo na rukama i koje zapravo najviše koristimo, stoga ih logično da će se oni prvi vrlo lako uništiti. Kod tankih i nekvalitetnih prstena vrlo često dolazi do pucanja te je zbog toga treba voditi računa o širini prstena. Drugi važan faktor kod izrade nakita je pravilno fasanje (postavljanje) kamenčića. Bitno je da kamenčići budu dobro postavljeni kako bismo spriječili njihovo ispadanje, a u samom početku važno ih je postaviti ravno te odrediti debljinu krapa koje drže taj kamen kako krape ne bi mogle pucati. Dobru kvalitetu izrade nakita određuju obrada i poliranje, budući da je potrebno obraditi sve dijelove nakita. Zadnja stavka koju bismo voljeli napomenuti kao bitnu kod određivanje kvalitete nakita je legura koja se koristi za izradu, posebno kod izrade bijelog nakita. Mi kao jedna od vodećih zlatarnica u Hrvatskoj želimo reći da koristimo samo najbolje legure, materijale i tehnike, kako bismo svojim klijentima pružili najbolji i najkvalitetniji izbor nakita, a u izradu našeg nakita osim kvalitetnih sirovina uloženo je mnogo vremena, ljubavi i truda.

Ključne činjenice:

  • Za proizvodnju bilo koje vrste nakita potrebno je nešto između 3-5 radnih dana
  • Vremenska izrada nakita ovisi o predmetu koji se izrađuje
  • Potrebno je razlikovati predmete s ravnijim i jednostavnim linijama od onih koji imaju skroz nepravilne linije
  • U  procesu proizvodnje uključeno je  otprilike oko 5ero/6-ero ljudi
  • Prvi postupak u procesu nastajanja nakita je dizajniranje, a zadnji rodiniranje
  • Za određivanje kvalitete nakita uzima se više faktora u obzir poput čvrstoće nakita, pravilno fasanje (postavljanje) kamenčića, obrada, poliranje, ali i vrsta legure

Vaša zlatarnica Zrin