Platina – dodir vječnosti

Pri odabiru nakita za sebe ili najmilije uz estetiku, važnost posvećujemo i materijalima od kojih je nakit izrađen. Kad je riječ o plemenitim kovinama, najčešće možete birati između srebra, zlata i platine. S obzirom na to da smo prvi u Hrvatskoj počeli proizvoditi nakit od platine – predstavljamo vam materijal koji zbog karakteristika koje ga krase s pravom možemo doživjeti kao dodir vječnosti.

Što je platina?

Platina je plemeniti, u elementarnom stanju sivo bijel, sjajan i žilav metal koji se užaren može kovati. Izrazito je otporna na grebanje (habanje) i gubitak boje te je kao takva pogodna za izradu najfinijeg nakita. Osim toga, otporna je na mnoge kemijske utjecaje, ima odlične temperaturne karakteristike i stabilna električna svojstva zbog čega se koristi i u industriji.

platina
Platina

Otkad se platina koristi u izradi nakita?

Drevni narodi nam nisu ostavili mnogo podataka o korištenju platine, no iz arheoloških nalaza možemo zaključiti da im je bila poznata. Najstariji predmet izrađen od platine datira iz 7. stoljeća prije Krista. Riječ je o egipatskoj kutiji za nakit koja se danas čuva u muzeju Louvre.

Uz to, poznato je da su stari narodi Južne Amerike koristili platinu za izradu nakita i ukrasa za tijelo.

Što trebam znati o nakitu izrađenom od platine?

Kao i kod nakita od zlata, platina se miješa s drugim metalima jer samostalno nije dovoljno čvrsta za izradu nakita. Nakit od platine izrađen u ZRIN zlatarnici sadrži  95.5 % čiste platine, što (usporedbe radi) nije niti približno moguće učiniti sa zlatom jer nije dovoljno čvrsto.

Platina je zbog dobre žilavosti izuzetno pogodna za ugrađivanje dragog kamenja. Također, to je materijal otporan na oksidaciju pa kod lotanja (spajanja dijelova od platine) nije potrebno koristiti sredstva koja štite od oksidacije.

Uz sve navedeno, platina se može pohvaliti i antialergenim svojstvima pa čak ni osobe alergične na zlato neće imati problem u dodiru platine s kožom.

Nakit od platine dragocjen je jer je riječ o izrazito rijetkom materijalu, ali i zbog toga što su pri izradi nakita od platine potrebna specifična znanja i vještine.

Prstene od platine izrađujemo po mjeri u svim veličinama.

Za izradu nakita od platine i više informacija o nakitu od platine kontaktirajte nas na: 

E-mail: info@zrin.com

Telefon: 099 440 1980

Vaš ZRIN