Laboratorijski dijamanti

Dijamanti uzgojeni u laboratoriju predstavljaju uzbudljivu priliku za kupce jer za manju cijenu dobivaju veći dijamant. Kako biste odabrali najbolji dijamant, u nastavku ćemo vas upoznati s činjenicama o dijamantima uzgojenim u laboratoriju.

Laboratorijski uzgojeni dijamanti (Lab grown diamonds)

Laboratorijski uzgajani dijamanti nisu novost na tržištu, ali tek su nedavno postali nadaleko poznati.

Riječ je o dijamantima koji se uzgajaju u laboratoriju iz dijamantnih sjemenki u visoko kontroliranim uvjetima uz korištenje naprednih tehnoloških procesa koji oponašaju uvjete u kojima nastaju prirodni dijamanti ispod zemljine kore.

Tri glavna međunarodna instituta za ispitivanje dijamanata potvrđuju kako laboratorijski dijamanti imaju ista kemijska, fizička i optička svojstva kao i prirodni dijamanti, odnosno razlikuju se načinom nastanka. Prirodni dijamant se vadi iz zemlje, a laboratorijski se uzgaja iznad zemlje.

laboratorijski-dijamant
Laboratorijski dijamant

Jesu li laboratorijski dijamanti pravi dijamanti?

Laboratorijski dijamanti su pravi dijamanti jer su sastavom jednaki kao i prirodni. Dijamanti uzgojeni u laboratoriju imaju istu svjetlucavost, bistrinu i estetiku dijamanta koji se iskapa iz zemlje. Dakle, dijamanti uzgojeni u laboratoriju i minirani dijamanti su sastavom isti, no važno je istaknuti nekoliko presudnih razlika. Dijamanti uzgojeni u laboratoriju mnogo su jeftiniji (20 – 40 %) od prirodnih dijamanata, što ih čini izvrsnim izborom za zaručničko prstenje i ostali nakit. Oni dijamanti uzgojeni u laboratoriju ne ugrožavaju ljudske živote kao što se događa prilikom iskapanja prirodnih dijamanata, ali prirodni dijamant je jedinstven i zato za krajnjeg kupca i skuplji.

Kako razlikovati prirodni od laboratorijskog dijamanta?

Mogla bi Vas iznenaditi činjenica da čak ni gemolozi (stručnjaci za drago kamenje) ne mogu uočiti razlike između ove dvije vrste dijamanata golim okom, odnosno pod lupom. Za utvrđivanje razlika postoje specijalni laserski uređaji i jedino je pomoću njih moguće raspoznati o kojem je dijamantu riječ.

Najčešće dijamanti u sebi imaju laserski ugraviranu šifru dijamanata. Šifra prirodnih dijamanata započinje brojkom, npr. 407889901, a šifra laboratorijskih dijamanata slovima LG, npr. LG 511322407.

Dakle, saznanje o podrijetlu dijamanta ne možete samostalno uočiti, ali uz svaki kupljeni dijamant dobivate certifikat s instituta za ispitivanje dijamanata. Certifikat je potvrda o autentičnosti dijamanta koja vrijedi bilo gdje u svijetu. Na certifikatu prirodnog dijamanata mora pisati natural diamond, a na certifikatu laboratorijskog dijamanata lab grown diamond.

Razlika između laboratorijskog ili prirodnog dijamanta i cirkona

Kubni cirkonij je stvoren kao jeftinija alternativa dijamantima. Kemijski gledano, riječ je o potpuno drugačijem materijalu jer nije tako tvrd kao dijamant i nedostaje mu ista iskra. Također, ne smatra se dragim kamenom jer se ne može naći u prirodi. Napravljen je od praškastog cirkonija i cirkonijevog dioksida, rastopljen i oblikovan u kamen.

Laiku cirkon i dijamant na prvi pogled mogu djelovati jednako jer se veće razlike pojavljuju kroz vrijeme. Naime, dijamant je najtvrđi mineral u prirodi (na Mohsovoj skali tvrdoće 10) te ga nije moguće ogrepsti. Odnosno, dijamant će i za primjerice 300 godina izgledati i sjati jednako kao i na dan kad je kupljen jer se sjaj gubi grebanjem koje nije moguće kod ovog materijala. S druge strane cirkoni imaju manju tvrdoću (na Mohsovoj skali su tvrdoće 8.5), slabiju refleksiju svjetlosti i mogu se ogrepsti čime će izgubiti svoj prvotni sjaj.

Kontaktirajte nas za sva dodatna pitanja u vezi laboratorijskih dijamanata.

E-mail: info@zrin.com

Telefon: 099 440 1980

Vaš ZRIN