Moissanit – kamen koji pripada zvijezdama

Uz prirodne dijamante, laboratorijski uzgojene dijamante i Swarovski cirkone, u ponudi ZRIN zlatarnice možete pronaći i moissanite.

 

Zbog svoje nevjerojatne disperzije svjetlosti, nakon prirodnih i laboratorijski uzgojenih dijamanata, moissanit je treća najbolja opcija prilikom odabira kamena koji će krasiti vaš zaručnički i vjenčani prsten.

Kvalitetom je svrstan odmah poslije dijamanta (tvrdoće 9.25-9.50 na Mohsovoj skali), a cjenovno je neusporedivo jeftiniji.

Idealan je izbor za one koji traže jeftiniju, a jednako blistavu, verziju od dijamanta.

Iako moissanit postoji u prirodi, prisutan je u obliku sitnih kristala i njegove količine su zanemarive, te se zbog toga u proizvodnji nakita uvijek koriste sintetički, odnosno laboratorijski stvoreni moissaniti.

Nobelovac Henri Moissan, francuski kemičar, otkrio je moissanit prilikom istraživanja uzoraka stijena nakon pada meteora u Arizoni (Canyon Diablo) 1893. godine. Ispočetka je vjerovao kako je pronađeni mineral dijamant, no kasnije se uspostavilo da je sastavom potpuno drugačiji, odnosno sastavljen je od silicijevog karbida za razliku od dijamanta koji je ugljik.

Kada kažemo da je moissanit kamen koji pripada zvijezdama, to zaista jest tako. Moissanit, za razliku od dijamanta, ne pripada Zemlji, odnosno njegovo mjesto nastanka nije na planetu Zemlji. Moissanit pripada Svemiru i putem meteorita koji milijardama godina padaju na Zemlju, stiže na naš planet.

Moissanit je često nazivan kao „lažni dijamant“, no on je zapravo samo druga vrsta minerala koji je po mnogim karakteristikama sličan dijamantu. Oba kamena su bijela, odnosno bezbojni s velikim indeksom loma svjetlosti. Moissanit je specifičan jer ima dvostruki lom svjetlosti što mu daje jaču iskru i upravo je zbog toga on nekima primarni izbor.

 

Za sva dodatna pitanja u vezi odabira kamena kontaktirajte nas na: 

E-mail: info.zrin.nakit@gmail.com

Telefon: 099 440 1980

Vaš ZRIN