Priča o zaručničkom prstenju

                                                                       Zaručničko prstenje

 

Život nas je naučio da ljubav ne znači međusobno se gledati, već gledati zajedno u istom smjeru.

                                                                                                                               Antoine de SaintExupéry

 

Zaruke su jedan od najvažniji događaja u životu pa nije neobično što mnoge djevojke sanjaju o njima od najranijeg djetinjstva. Važne su jer označavaju obećanje. Upravo stavljanjem zaručničkog prstena na ruku odabranice žena i muškarac sklapaju dogovor o budućem zaključivanju braka.

 

Simbolika zaručničkog prstena

Zaručnički prsten predstavlja nakit koji prelazi granice materijalnog jer su njegova važnost i značenje mnogo dublji.

Prsten nije slučajno odabran kao komad nakita kojim se obećava ljubav, pripadnost i vjernost. Promotrite li oblik prstena uočit ćete njegovu simboliku. Krug od najdavnijih vremena u mnogim kulturama upućuje na neprekidnost, neraskidivost, ono čemu ne označujemo početak i kraj. Sam krug simbolizira ishodište u koje se sve vraća, neprestano kreće. Dakle, krug poziva na djelovanje, a same zaruke jesu trenutak u kojemu muškarac djeluje, poziva partnericu na zajedničko putovanje kroz život.

Osim oblika, simboličnu vrijednost nosi i materijal od kojega je zaručnički prsten izrađen. Kroz povijest su izrađivani od trajnih materijala kako bi se dodatno naglasila neraskidivost. Danas se zaručničko prstenje najčešće izrađuje u zlatu što također nosi važnu simboličnu poruku. Naime, riječ je o materijalu koji ima odličnu kemijsku stabilnost zbog čega je izuzetno otporan, baš onakav kakvim želimo brak koji počinjemo planirati u trenutku poklanjanja zaručničkog prstena.

Isto tako, prst na kojemu se nosi zaručnički prsten simboličan je. Obično se zaručnički prsten stavlja na četvrti prst ruke jer se na njemu nalazi vena amoris, tj. ona vena koja vodi do srca. U hrvatskoj tradiciji to je prstenjak desne ruke.

Zaručnički se prsten ne poklanja za danas ili sutra, već je njegovo poklanjanje intiman čin prepun simboličkog značenja koje ukazuje na bezvremenost i neraskidivost.

Kako odabrati odgovarajući zaručnički prsten?

Kako bi svojim odabranicama zaruke učinili što ljepšim događajem, muškarci posebnu pažnju posvećuju odabiru zaručničkog prstena.

Svjesni činjenice da njihovoj odabranici zaručnički prsten ne predstavlja samo običan komad nakita koji će povremeno nositi, muškarci u odabir pravog prstena ulažu poseban trud. U toj situaciji javlja im se mnogo pitanja koja otežavaju izbor. Potraga za onim pravim obično započinje razmišljanjem o onome što joj se sviđa. U ovom bi trenutku bilo dobro znati želi li Vaša odabranica jednostavan ili raskošan zaručnički prsten, koje materijale preferira, želi li jedan kamen, više njih, sanja li kamen u boji, koju veličinu nosi… odnosno nekim čudom pristupiti njezinim snovima i dobiti skicu jer ćete tek tada sa stopostotnom sigurnošću znati što točno tražite. No, odabir prstena ne mora biti nemoguća misija.

U Zrin zlatarnicama omogućujemo Vam širok izbor zaručničkog prstenja te konzultacije s našim stručnjacima. Upravo zbog toga i višegodišnjeg iskustva s ponosom tvrdimo da je mogućnost kupnje pogrešnog zaručničkog prstena kod nas svedena na minimum.

Katkad djevojke partneru prišapnu što vole ili žele, no to nije uvijek tako. Upravo zato savjetujemo da prije kupovine zaručničkog prstena razmislite o tome kakav nakit Vaša odabranica obično nosi. Promotrite što od nakita nosi svakodnevno i tako otkrijte idete li u smjeru jednostavnog ili raskošnog zaručničkog prstena. Neke žene više vole klasičan i minimalistički dizajn, dok se druge bolje osjećaju noseći raskošnije komade nakita. Isto je i s materijalom. Ipak u ovom trenutku odabira važno je imati na umu da zaručnički prsten poklanjate za cijeli život i da su neki materijali izdržljiviji, npr. nisu skloni koroziji i lakim oštećenjima poput drugih. U Zrin zlatarnici na raspolaganju su Vam mnogi materijali, a naši se klijenti najčešće odlučuju za zlato ili platinu. Oba materijala izuzetno su izdrživa i stoga ih i ovom prilikom preporučujemo. Ipak, odabir materijala ovisi i o Vašim financijskim mogućnostima pa je važno unaprijed odrediti koliko ste novca spremni uložiti u kupnju zaručničkog prstena. Odluka o budžetu pomoći će Vam pri donošenju ostalih odluka.

Kada je riječ o zaručničkom prstenu izrađenom od zlata obično se spominju bijelo, žuto i crveno zlato. Ovdje je zanimljivo spomenuti da u prirodi pronalazimo zlato žute boje, a ostale mogućnosti ovise o kombiniranju s različitim legurama koje u konačnici određuju boju zaručničkog prstena. Postotak zlata u svim navedenim varijantama mjeri se u karatima pa je važno znati da boja zlata ne diktira njegovu vrijednost. S obzirom na to da je zaručnički prsten komad nakita za koji želimo da bude dugovječan, obično svojim klijentima preporučujemo zaručnički prsten izrađen od četrnaest karatnog zlata jer je finalni proizvod u toj karataži u najboljem omjeru čvrstoće i vrijednosti samog prstena.

Osim zlata vrijedno je pri odabiru zaručničkog prstena, ako Vam to financije dopuštaju, uzeti u obzir i platinu. Platina je rijedak plemeniti metal bijele boje i izvrsnih kemijskih svojstava, otporna na kemijske utjecaje i pri tome pogodna za izradu zaručničkog prstena kojemu želite osigurati dugotrajnost.

Nerijetko zaručničko prstenje krasi kamen. Kao i pri izboru materijala, pri odabiru kamena važno je ono što se sviđa Vašoj odabranici. Pri donošenju ove odluke važno je znati želite li jednostavniji ili raskošniji zaručnički prsten, odnosno hoće li ga krasiti jedan ili više kamena.

Muškarci najčešće biraju zaručnički prsten s dijamantom, odnosno briljantom. S obzirom na to da nas klijenti često pitaju za razliku između dijamanta i briljanta otkrit ćemo Vam i to. Briljant je okrugli dijamant brušen na poseban način, s mnogobrojnim fasetama tj. uglačanim plohama. Dijamant krasi mnoge zaručničke prstenove jer i on sam nosi snažnu poruku. Naime, riječ je o najtvrđem prirodnom materijalu pa time označava savršenstvo i postojanost, upravo ono što u trenutku zaruka želite i  za Vaš partnerski odnos.

Osim dijamanata Zrin zlatarnica nudi Vam i širok spektar ostalih mogućnosti. U našoj ponudi možete za zaručnički prsten odabrati i Swarovski cirkone koje karakterizira izdržljivost i visok sjaj zbog dijamantnog reza, odnosno, za razliku od „običnih“ cirkona oni neće nakon nekoliko godina izgubiti sjaj ili promijeniti boju. Odlučite li se za ovu varijantu dobro je razlikovati Swarovski cirkon od kristala koji je krhak i zbog toga ga ne koristimo pri izradi ovako važnog predmeta kao što je zaručnički prsten.

Uz spomenuto, preporučujemo Vam da razmislite o mogućnostima odabira drugog dragog kamenja kao što je primjerice smaragd, koji je dovoljno čvrst kako bi dugi niz godina uljepšavao zaručnički prsten. Svaki dragi kamen nosi svoju simboliku pa Vam upravo ona može pomoći pri donošenju odluke.

 

Kratke upute za muškarce prilikom kupnje zaručničkog prstenja:

  1. Razmislite o onome što Vaša odabranica voli. Obratite pozornost na sitnice koje spominje.
  2. Razgovarajte s njoj bliskim osobama u koje imate povjerenja, pitajte ih što voli.
  3. Razmislite o budžetu.
  4. Probajte saznati veličinu prstena koji odgovara Vašoj odabranici. Kako to napraviti? Na primjer, suptilno posudite prsten koji nosi na prstenjaku i ponesite ga u Zrin zlatarnicu kako bismo ga izmjerili i znali koja joj veličina odgovara. No, ako to nije moguće, ne brinite. Ako kupljena veličina prstena koju kupite ne odgovara, besplatno vam izrađujemo potpuno novi prsten po mjeri.
  5. Pogledajte širok izbor prstenja na našim internetskim stranicama ili u našem prodajnom prostoru.
  6. Razmislite o boji, materijalu i obliku prstena.
  7. Vjerujte u sebe.

Vi ste ti koji najbolje poznajete svoju odabranicu i sigurni smo da uz začin želje za njezinim osmijehom, Vašeg truda i onoga najvažnijega – ljubavi u Zrin zlatarnici ne možete pogriješiti.

 

 

Veselimo se uljepšati vaše posebne trenutke!

Vaša ZRIN zlatarna