Priča o zaručničkom prstenju

„Život nas je naučio da ljubav ne znači međusobno se gledati, već gledati zajedno u istom smjeru“  Antoine de Saint-Exupéry

Mnoge romantične filmske novele i ljubavne priče iz prošlosti govore upravo o jednom od najvažnijih činova u životu, a to su zaruke. Sve djevojke i dame sanjaju o trenutku vlastitih životnih zaruka čime službeno označavaju da su se žena i muškarac uzeli za ruku i krenuli zajedničkim snagama kroz život. Simbol svakih zaruka je zaručničko prstenje, koje muškarac odabire za svoju buduću i voljenu partnericu, stoga ne trebamo previše naglašavati koliko je odabir zaručničkog prstenja vrlo važan. Prema povijesnoj tradiciji čin darivanja zaručničkog prstenja postoji od 13.-og stoljeća, budući da se vjerovalo da se upravo na četvrtom prstu lijeve ruke nalazi legendarna „ljubavna vena“ koja vodi do srca. Rekli bismo da ste kupnjom zaručničkog prstenja i stavljanjem na lijevu ruku vaše voljene partnerice, osvojili put do njezinog srca., dobili njezinu ljubav i povjerenje, a na kraju i da je ona pristala biti vaša zaručnica.

Je li teško odabrati pravo zaručničko prstenje?

Mnogi muškarci, kada odluče iznenaditi svoje bolje polovice, slušaju savjete svojih prijatelja i profesionalnih stručnjaka, a mnogi vode i savjetnike sa sobom u kupnju kako bi odabrali najbolji zaručnički prsten za svoju dragu. U glavi im se vrte mnoga pitanja poput onih; jesam li izabrao dobar zaručnički prsten, hoće li se on svidjeti mojoj djevojci, što ako sam pogriješio oko veličine te, što ako to ne bude kako ona to želi,  kolika mora biti vrijednost zaručničkog prstena? Koliko god da je  ovaj dan jedan od najromantičnijih za sve pripadnice ljepšeg spola kada njihov zaručnik klekne pred njih, s druge strane za muškarce predstavlja stres i nervozu, budući da imaju mnoge nedoumice, nervozni su, a u glavi si podstavljaju mnogobrojna pitanja. No na kraju cijele priče sva ta nervoza ima smisla kada shvatite da ste izmamili najljepši osmjeh na lice svoje buduće supruge i odlučili krenuti zajedničkim snagama u novo poglavlje života, a započeli ste ih zarukama. Prvi korak prema zajedničkom životu je odabir idealnog zaručničkog prstenja. Možda za mnoge od Vas to zvuči kao nemoguća misija, no vjerujte nam da je stvar vrlo jednostavna, a s druge strane, nježna i romantična, jer ipak ulažete u vlastiti odnos s Vašom voljenom osobom. Prema znanstvenim istraživanjima, koje su pokazale brojne studije, znanstvenici su  došli do zaključka da je odabir zaručničkog prstenja i općenito proces zaruka, za muškarce predstavlja jedan vrlo stresan i intiman čin, no uz pomoć profesionalnih stručnjaka koji Vam stoje na raspolaganju, zasigurno ćete pronaći ono najbolje za Vašu buduću zaručnicu.

Priča o zaručničkom prstenju
Priča o zaručničkom prstenju

Značenja zaručničkog prstenja

Prema tradiciji, zaručnički prsten nosi se na lijevoj ruci, a njegovo značenje je višestruko. Njime se simbolizira da je dotična osoba zauzeta i da pripada određenoj osobi, a partneri si međusobno na ovakav način iskazuju vjernost, vječnu ljubav i povjerenje. Zaruke predstavljaju čin koji se odrađuje prije velikog vjenčanja. Kolika je težina i važnost ovog prekrasnog ljubavnog i romantičnog čina „zaruka“ važan, govori činjenica da se prije djevojke nisu mogle zaprositi dok muškarci nisu dobili odobrenje od njezinih roditelja. Budući da je odabir zaručničkog prstenja vrlo stresan i  za većinu muškaraca predstavlja nervozu prilikom odabira, za mnoge dame to će biti jedan od najvažnijih ljubavnih trenutaka u životu, stoga je potrebno odabrati onaj „pravi“. Neka Vaš zaručnički prsten bude elegantan, profinjen, jednostavan i vrlo ženstven, a na Vama je da se odlučite koji dizajn, pozlatu i oblik želite za svoju buduću zaručnicu. Važno je napomenuti da zaručničko prstenje za mnoge ljude predstavlja jedan intiman, poseban i nezaboravan dan koji nam govori o ljubavi i poštovanju naše drage osobe prema nama.

Automatski, čim ga dobivamo od voljene osobe, njegovo značenje postaje još veće, intimnije i s puno više osobnog značenja.

Kako odabrati odgovarajući zaručnički prsten?

Prvi korak je već napravljen kada ste se odlučili na izvedbu ovog romantičnog i važnog životnog čina, a to su zaruke i kupnja zaručničkog prstena. Naravno da se tu sada javljaju stres, pritisak i mnogobrojna pitanja, budući da na najbolji mogući način trebate iskazati svoju ljubav prema voljenoj osobi, a s druge strane pogoditi željeni ukus vaše odabranice. Savjetujemo Vas da prije kupnje zaručničkog prstenja obratite neko vrijeme pažnju na Vašu buduću zaručnicu. Svaka žena iskreno sanja o tome da ju njezin voljeni zaprosi na vrlo romantičan način i potajno se u sebi nada i zapitkuje, kada će doći taj veliki trenutak. Možda za Vas ne predstavlja ništa previše važno, no vjerujte nam da je za žensku populaciju itekako važan dio jedne ljubavne životne priče. Vaša partnerica zasigurno je u nekim trenucima znala prokomentirati što joj se nešto sviđa, a što ne  i što bi voljela imati na vlastitim zarukama. Možda niste ni svjesni, ali možda se šetali gradom gdje je ona ispred zlatarnice prokomentirala kako joj se, neto sviđa ili je u prijateljskom razgovoru s Vama napomenula kako joj se, recimo, nikako ne sviđa  zaručnički prsten njezine najbolje prijateljice. Ključno je vrijeme, ako to do sada niste učinili, da obratite pažnju na ono što govori Vaša partnerica, da je slušate što govori, a s druge strane da registrirate navedene informacije koje dobivate i koje će Vam olakšati kupnju željenog zaručničkog prstenja. Neko vrijeme promatrajte koju vrstu nakita voli i što nosi u svakodnevnim kombinacijama. Neke žene više vole klasičan i minimalistički dizajn, dok se druge bolje osjećaju noseći raskošnije i bogatije komade nakita. Ako se nešto sviđa Vama, ne znači da će se svidjeti i njoj, stoga obratite neko vrijeme pažnju na osoban stil i ukus Vaše odabranice.  Ako još uvijek niste sigurno za što biste se odlučili povedite njezinu najbolju prijateljicu, majku ili sestru koje će Vam olakšati odabir i kupnju. Prilikom kupnje zaručničkog prstenja vrlo je važno znati koje su Vaše financijske mogućnosti i koliko novca možete izdvojiti za kupnju jednog prstena.

Kako odabrati idealan zaručnički prsten
Kako odabrati idealan zaručnički prsten

Svi znamo da je zaručničko prstenje vrlo važan detalj stoga je odluka oko odabira itekako važna. Mogli bismo reći da je to statusni simbol odnosno materijalni znak kojim partnerici iskazujete ljubav, poštovanje i govorite joj zašto ste odabrali baš nju za svoju zaručnicu. Prsten je ono što će Vaša zaručnica uvijek nositi na prstu i što će ju svakodnevno podsjećati na  Vašu ljubav. Ovo govorimo iz razloga što želimo reći da nije potrebno da odmah uzimate nešto na što prvo naiđete, već da ipak malo investirate malo vremena i odaberete najbolji mogući prsten. Što se tiče veličine prstene, ne trebate de bojati, budući da je danas moguće smanjivati/povećavati prstenje, no naravno da bi najbolja situacija bila kada biste znali stvarnu veličinu prstena Vaše voljene. Ako ne znate tu su naši savjetnici koji će Vam olakšati kupnju i odabir na najbolji mogući način. Malo se potrudite i obiđite razne zlatarnice u gradu, pogledajte koje prodavaonice nude najbolje odabire i uvjete, kao i naravno profesionalne savjete stručnih osoba. U takvim situacijama vrlo je bitno da se u zlatarnici osjećate jako ugodno, kao što je i važna i međusobna komunikacija sa stručnom osobom. Nakon što ste odradili veći dio posla, dolazi vrijeme da se odlučite za vrstu pozlate (bijelu, žuti ili rozu), dizajn i oblik prstena.

Kratke upute za muškarce prilikom kupnje zaručničkog prstenja:

  1. Vrlo je važna Vaša odluka da ste se odlučili zaprositi Vašu djevojku
  2. Upoznajte njezin ukus slušajući što govori i zapisujte ove informacije koje će Vam olakšati kupnju zaručničkog prstenja.
  3. Ako niste sigurni u vlastiti odabir povedite sa sobom njezinu najbolju prijateljicu, majku ili sestru, budući da je ženska intuicija što se tiče odabira nakita uvijek malo drugačija od muške perspektive.
  4. Budite svjesni kolike su vaše financijske  mogućnosti jer su za svaku osobu drugačije, no savjetujemo Vas da prilikom odabira zaručničkog prstenja .ipak malo investirate više budući da će ga Vaša voljena cijelo vrijeme nositi na svojoj ruci.
  5. Bilo bi dobro da znate odgovarajuću veličinu prstena Vaše odabranice, no to nije nikakav problem (ako ne znate) budući da je uz današnje stručne savjetnike i tehnike koje pružaju mogućnosti smanjena/proširenja prstenja, sve izvedivo.
  6. Odabir odgovarajuće zlatarnice  i stručnog osoblja koje će Vam olakšati stres i muke oko odabira zaručničkog prstenja i smanjiti Vašu nervozu.
  7. Finalna odluka oko odabira vrste pozlate, dizajna i oblika zaručničkog prstena.

    Vaša zlatarnica Zrin